Naar de navigatie

RDM Campus, Rotterdam-Heijplaat

Buitenaanzicht RDM Campus. (Foto: Marijke Volkers)

Buitenaanzicht RDM Campus. (Foto: Marijke Volkers)

Samenvatting

Van werf naar campus: op een historische industriële locatie worden mbo en hbo studenten opgeleid en werken de studenten samen met daar gevestigde bedrijven.

Projectbeschrijving

Op de werf en in de gebouwen van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), middenin de Rotterdamse Stadshavens, werken onderwijs en bedrijfsleven samen om mensen op te leiden voor de arbeidsmarkt. Een soort voortzetting van de vroegere bedrijfsschool van de RDM, maar dan in het licht van een nieuw motto: Research, Design & Manufacturing. 

Het RDM-terrein maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van 1.600 ha Stadshavens, waardoor een belangrijk deel van het Rotterdams industrieel erfgoed behouden en bruikbaar wordt gemaakt voor toekomstige generaties. De RDM werd in 1902 opgericht en was gevestigd op de Heijplaat. Doordat de werf floreerde, werd op het werfterrein vrijwel constant gesaneerd, verbouwd en nieuw gebouwd. De gebouwen dateren uit verschillende perioden na 1902. De RDM onderhield een eigen veerdienst vanaf Schiemond voor zijn werknemers, maar vanwege de afstand en het groeiende personeelsbestand werd in 1914 gestart met de bouw van het tuindorp Heijplaat. De RDM was één van de grootste werven van Europa, onder meer bekend als bouwplaats van het stoomschip “Rotterdam” uit de Holland-Amerika Lijn. Problemen in de scheepsbouw en verschillende fusies leidden ertoe dat de werf in 1983 failliet ging.  

De afgelopen decennia is dus een deel van de gebouwen op het RDM terrein in onbruik geraakt. Met de ontwikkeling van RDM Campus wordt een belangrijk deel van het Rotterdams industrieel erfgoed behouden en bruikbaar gemaakt voor toekomstige generaties. Albeda College, Hogeschool Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam zagen potentieel voor de vergane glorie van de RDM werf en bundelden hun krachten. RDM Campus is vanaf 2007 grondig verbouwd en in 2009 in gebruik genomen. Ook het Dokkantoor en de aanbouwen van het Droogdok behoren tot RDM Campus. Deze gebouwen zullen geleidelijk herontwikkeld worden.  

Locaties RDM Campus:Innovation Dock: het middelpunt van RDM Campus is de voormalige machinehal Innovation Dock, een monumentale industriële hal met een oppervlakte van ca. 23.000 m² en een hoogte van minimaal 12 meter. Het Innovation Dock bestaat uit twee delen, die toch één geheel vormen: een scholendeel, waar Albeda College en Hogeschool Rotterdam hun lokalen en werkruimtes hebben, en een bedrijvendeel. In het scholendeel zijn de opleidingen Metaaltechniek en Maintenance (Onderhoudstechniek) van het Albeda College gehuisvest. Hogeschool Rotterdam heeft daar de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen, Watermanagement, Autotechniek, Bouwkunde en Civiele Techniek ondergebracht. In het bedrijvendeel is ruim 10.000 m² beschikbaar voor kleinschalige en innovatieve bedrijven die actief zijn op de markten Building, Moving & Powering en een kennisrelatie aangaan met de onderwijsinstellingen, door het afsluiten van zgn. kenniscontracten. Om de machinehal te maken tot Innovation Dock is deze geheel verbouwd; in het scholendeel werden zo onder meer een verdieping en grote kassen aangebracht. Met 138 km aan leidingen heeft het Innovation Dock eveneens de grootste vloerverwarming van Europa.Droogdok: het voormalige hoofdkantoor van de RDM is compleet gerenoveerd en heeft een nieuwe bestemming gekregen als vestigingslocatie voor kantoren, onderwijs en ateliers. Het pand bestaat uit een reeks van gebouwen uit de periode 1912-1952. Het belangrijkste deel dateert uit de jaren 1913-1916, met onder meer de hoofdingang voor de werknemers en de monumentale marmeren directievloer met aparte ingang en aangrenzende directie- en commissarissenkamer (in art deco stijl). In het pand zijn onder meer de projectbureaus van RDM Campus en Stadshavens Rotterdam gevestigd, de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en lectoraten en kenniskringen van Hogeschool Rotterdam.Dokhaven: de Dokhaven is de ingang van RDM Campus vanaf het water, met de aanlegsteiger van de fast ferry Aqualiner, die voor studenten en bewoners van Heijplaat een dagelijkse verbinding verzorgt met het centrum van Rotterdam. Een deel van de Dokhaven blijft gereserveerd voor schepen. In het andere deel is ruimte voor exposities en experiment, bijvoorbeeld prototypes van waterwoningen, een drijvend woon/werkeiland en expositie- en onderzoeksruimte in en op het water. 

Locatie

Javascript is required to view this map.

Breedte: 51.896784, Lengte: 4.421230

Locatiegegevens:

Heijplaatstraat 23
3089 JB Rotterdam

Kader en bijzonderheden

Herontwikkeling van de Rotterdamse Stadshavens. De Rijksbijdrage is afkomstig van het Nota Ruimte-budget, bestemd voor gebiedsontwikkelingsprojecten van nationaal belang.

www.rdmcampus.nl

www.vrom.nl

 

Investering

 

Totale kosten van herontwikkeling/verbouwing ca. € 30.000.000,00. Financiële bijdragen van Europese Unie, Gemeente Rotterdam, Ministerie van OCW, Ministerie van EZ / Pieken in de Delta, het Platform Beroepsonderwijs en Platform Bèta Techniek. 

Exploitatie en beheer

Havenbedrijf Rotterdam is beheerder, exploitant en ontwikkelaar. Overige partners zijn Albeda College en Hogeschool Rotterdam.

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.