Hoewel het op het eerste gezicht lijkt dat Nederlanders en Vlamingen veel overeenkomsten hebben, zijn er ook veel cultuurverschillen. Ooit was Vlaanderen onderdeel van Nederland, maar de afscheiding in 1830 heeft niet voor niets plaatsgevonden. Als je erop let, dan zijn er verbazingwekkend veel verschillen. We verstaan en vinden elkaar in de Nederlandse taal, maar begrijpen doen we elkaar niet altijd. We gaan enkele cultuurverschillen uitlichten.
Modieus of niet modieus
Het moet gezegd worden dat Vlamingen veel modieuzer zijn dan Nederlanders, al gaan Nederlanders wel langzaam richting het modieuze gevoel van de Vlaming. Mede door de sobere aard van de Nederlanders, zijn zij minder bereid om veel geld aan kleding te spenderen. Vlaamse ouders die bijvoorbeeld meisjeskleding zoeken, zullen hieraan veel meer aandacht besteden. Zoals ieder seizoen nieuwe meisjeskleding en veel variatie in meisjeskleding. Meisjes zijn tegenwoordig ook leuk aan te kleden, van romantische en schattige jurkjes tot stoere meidenjeans of een lekkere warme winterjas. Hierbij zal de Vlaming niet schromen om dure zaken te bezoeken. De Nederlander daarentegen, zal voor meisjeskleding de bekende goedkope winkels bezoeken.
Lomp en arrogant of zachtaardig en vriendelijk
Er zitten grote verschillen in het karakter tussen de Nederlander en de Vlaming. Menig vooroordeel gaat hierover en vaak klopt dit ook. De Nederlander is doorgaans wat grover gebekt, luider, lomp en arrogant. De Vlaming is wat zachtaardiger en vriendelijker en zal wat meer letten op hoe een ander zich voelt.
Bourgondisch of sober
Een overduidelijk verschil, is dat Vlamingen echte bourgondiërs zijn. Nederlanders zijn soms erg sober. In Nederland krijg je bij de koffie of thee één koekje en de koektrommel wordt alweer gesloten. In Vlaanderen krijg je gebak of je wordt zelfs uitgenodigd om mee te eten. De Nederlander neemt zijn/haar broodtrommeltje mee naar het werk, terwijl de Vlaming met de collega´s tussen de middag op restaurantbezoek gaat. Overigens heeft het zuiden van Nederland wel de bourgondische aard van de Vlamingen overgenomen. Brabanders en Limburgers zijn meer bourgondisch dan de rest van Nederland.
Hiërarchisch of niet hiërarchisch
In Nederland kennen we minder de hiërarchische afstand op het werk. Nederlanders zijn zakelijk informeler dan de Vlamingen, waar vaak nog een strikte hiërarchie heerst. De baas tegenspreken is voor een Vlaming dan ook wat lastiger. Nederlanders daarentegen durven alles tegen hun baas te zeggen en de baas staat het ook het liefst op gelijk niveau als zijn/haar medewerkers.