In het Gelders woud ritselt het van de edelherten, wilde zwijnen en grote vogels. De onbekendheid van de gemiddelde Gelderlander met deze bosdieren zal waarschijnlijk de aanleiding hebben gegeven tot het ontstaan van een hele dierentuin aan spookachtige beesten. Of is het echt waar dat er monsterlijke weerwolven en bezeten paarden door de bossen van deze provincie draven?
Weerwolven
Weerwolven zijn in de Gelderse traditie monsters die op de rug van passerende wandelaars springen. De wandelaar is dan gedwongen om de loodzware wolf een lang stuk mee te dragen. Opeens voelt hij dat het gewicht verdwijnt, en als hij omkijkt is de weerwolf nergens meer te vinden. Gelukkig schijnen Gelderse weerwolven hun slachtoffers niet te verslinden!
Spookpaarden
Paarden die bestaan uit mist en nevel of gloeien als een lamp of vuurbol. Ze rennen of zweven over heide en heuvels. Soms kan men de onnatuurlijk grote of verzengde hoefafdrukken van deze dieren ‘s ochtends terugvinden. Waar deze angstaanjagende hoefdieren vandaan komen is niet bekend.
Spookhonden
Net als in Schotland kan er in Gelderland tijdens een wandeling opeens een gigantisch monsterlijke hond naast je komen lopen. Zulke dieren verschijnen vooral bij volle maan en rond middernacht. Het beste wat je dan kunt doen is net doen alsof je het dier niet in de gaten hebt. Na een tijdje zal de spookhond dan als bij toverslag verdwijnen.
Spookhazen
Deze grote konijnachtigen verleiden stropers en jagers om ze achterna te zitten of op ze te schieten. Spookhazen, die vaak helwit gekleurd zijn, zijn echter niet te vangen. Ze zorgen dat de jager zijn tijd en kogels verspilt, of in zijn opwinding over een boomwortel struikelt en zijn nek breekt.